fbpx

Видове шапки за комин – ръководство

Видове шапки за комин – ръководство

Какъв е смисълът на шапката на комина? Необходимо ли е дори да има такава и ако да, какъв модел да изберете за комина си? Ще повлияе ли на саждите на вашата камина или печка? Прочетете Видове шапки за комин – ръководството ни и научете повече за шапките за комин.

Шапка за комин

Ако имате въпроси относно капаците на комина, вие сте попаднали на правилното място. Ще ви преведем през целта на капачката за димоотводи, нейното значение за защитата на вашия дом и нещата, които трябва да имате предвид, когато избирате какъв тип шапки за комини да закупите.

Какво е шапка за комин?

Една от основните функции на коминната шапка е да предотвратява навлизането на отпадъци във вашия комин и блокиране на необходимия въздушен поток. Те също така пречат на нежеланите гости да влязат във вашия комин. Коминните шапки често се наричат ​​капак на комина, тъй като те пазят птици, катерици и други животни да изграждат гнезда във вашия комин.

Вашият комин не е хотел

Запушен комин

Малките животни са привлечени от топлината на вашия комин и без защита на шапката на комина, те могат лесно да пълзят вътре, да строят големи гнезда, да имат бебета и като цяло да създадат истинско неудобство (да не споменаваме и създаването на опасност от пожар!)

Животни край комина

Проблеми със саждите и пожарната безопасност

Много клиенти се притесняват, че инсталирането на шапка на комина ще събира сажди и нагар и ще възпрепятства въздушния поток на камината им. В действителност правилно поставената шапка на комина може всъщност да му помогне да функционира по-добре.

Коминните шапки също не позволяват на искрите, които понякога се отделят при бурно горене, да напускат комина и да създават предпоставки за пожари.

Неща, които трябва да вземете предвид, преди да купите шапка за комин

Има няколко модела шапки за комин, а изборът на опциите може да бъде труден, така че ето няколко съвета как да откриете перфектната шапка за комина.

СТЪПКА 1: Проучете комина си

Видове шапки за комин. Как да изберем подходяща коминна шапка. Видове шапка за комин. Монтиране на шапка за комин и части.
Комин – пушак

Първо определете какъв тип комин имате, включително формата и размера на комина. Някои често срещани видове комини включват традиционния зидан комин (без глинен димоотвод), традиционният зидан комин с димоотвод с глина и сглобяем комин от метални тръби.

Проучване на стила на вашия комин е най-добрата отправна точка, тъй като това ще се определи  каква шапка трябва да инсталирате..

СТЪПКА 2: Изберете вашия стил на коминната шапка.

ШАПКИ ЗА ЗИДАНИ КОМИНИ

След като знаете конструкцията и размерите на комина, вие сте готови да изберете стил на шапката. Ето някои от наличните опции:

Капак за монтиране на плочки / външен монтаж

Този стил на шапка на комина има горен капак (понякога сменяем за почистване), екран и рамка от долния периметър, снабден с винтове за затягане за монтиране към комина. Рамката може или да седи отгоре на глинената димоотводна тръба на зидания комин (с винтовете, затегнати към глинената плочка), или може да бъде поръчана достатъчно голяма, за да покрие целия комин (простира се до външния тухлен периметър, а не само до вътрешния димоотвод) ,

Този тип шапка обикновено е на добра цена и лесен за инсталиране, но тъй като винтовете могат да бъдат само затегнати, много силните ветрове понякога могат да ги разхлабят.. Допълнителна опция е да използвате строително лепило с винтовете или дюбели.

Коминни капачки за поставяне на плочки

Проектиран за бърз и лесен монтаж с глинести димоотводи, този тип димоотвод се опира на набор от крака на захващащи, които се натискат надолу в димоотвода, като се придържат към плочката и поддържат капачката на комина на място. Това е най-лесната капачка за инсталиране и сваляне за обслужване, но лесно се изважда при силни ветрове. Ето защо, трябва да се използва само в райони със слаб вятър.

Коминни капачки за повърхностно монтиране

По-скъп вариант от шапките за монтиране на плочки, моделите за повърхностно монтиране са привлекателен вариант поради тяхната издръжливост и ниво на защита. Проектирани с подвижен горен капак, екран по периметъра и набор от основни плочи, те са направени така, че да се прикрепят директно към комина (зидарията, покриваща горната част на комина около димоотвода). Основните плочи имат поредица от перфорации, пробити по цялата им дължина, което ви позволява да подреждате плочите, да маркирате дупки, които да пробиете в комина, и след това да прикрепите основните плочи с винтове за закрепване за зидария. Основните плочи на много шапки на комина са шарнирни, което ви позволява да се монтират на наклонени коминни повърхности.

Този вид шапка предлага гъвкавост по размер, тъй като можете да изберете да поръчате шапка, достатъчно голяма, за да покрие коминната плочка или да изберете по-голяма, която ще покрие целия горен комин. По-голямото покритие ще предложи по-голяма защита срещу дъжд или сняг, но в същото време е по-скъпо от моделите с тясно покритие.

Шапки със странично захващане

Въпреки че не е толкова често срещан като останалите видове, тази шапка е проектирана да се захваща около външния периметър на целия комин. Тя се различава от шапките за монтиране на плочки / отвън чрез използване на много по-големи ленти, които се заключват и коригират според нуждите. Може да се използва само за външен монтаж по периметъра.

ШАПКИ ЗА СГЛОБЯЕМИ  МЕТАЛНИ КОМИНИ

Изработени специално за сглобяеми коминни тръби, този вид шапка за комин има пружинна основа (метална намотка, която се стеснява при изстискване и след това се възвръща обратно във форма). Когато монтирате шапката, просто стиснете пружината, за да я компресирате и избутате надолу през коминната тръба. Когато се освободи, металът изплува навън и се вклинява в тръбата на комина, като държи капачката на място. Препоръчваме ви също да пуснете самонарезни винтове през външната стена на тръбата и в шапката след монтажа.Тези шапки се предлагат в два стила: твърда обвивка и въздушно изолирани. Плъзгащите се шапки за комини с твърда обвивка са проектирани за използване с твърди изолирани комини. Те не позволяват навлизането на въздух в комина. Въздушно-изолиращите шапки за комини са проектирани да работят с повечето коминни системи, свързани с фабрично изградени открити камини. Шапката има вътрешна преграда, която позволява навлизането на въздух между вътрешната и външната стена на комина.

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ

С обшивка

Този тип шапки се закрепят чрез външна скоба към комина и са изцяло изработени от стомана.

Противовятърна коминна шапка

Както подсказва името, този вид шапки пречат на вятъра да прониква в комина и от там предотвратява проблемите свързани с това. 

СТЪПКА 3: Изберете качествени части и материали

Тук е важно да не се прави компромис с качеството, защото в този случай инвестицията губи смисъла си.

Например: Решавате, че Ви трябва коминна шапка, за да спестите разходи за горивен материал и да премахнете пушека от дома си, но купувате евтина шапка от некачествен материал. Резултатът ще е обратен. 

Ето защо е добре да вземете части от иноксов материал, който не задържа сажди и има нужда от по-малко поддръжка. 

СТПКА 4: Монтирайте правилно!

Често си мислим, че можем сами да се справим и понякога това е така, но е много важно да следвате инструкциите на производителя за да получите най-добър и безопасен резултат. Ние винаги ще Ви помогнем да се справите със задачата, просто ни попитайте за особеностите при инсталация на частите за комин.

Научете повече за частите на Вашия комин: 3 основни части на комина, които ще спестят пари

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *