fbpx

3 основни части на комина, които ще спестят пари

Шапка за комин
Шапка за комин

3 основни части на комина, които ще спестят пари

Коминната система осигурява защита на вашия дом и семейство. Добрата поддръжка на комина е начин за предотвратяване на инциденти, а и начин да оптимизирате изгарянето на материала. Неизправността им може да доведе до проблеми с топлоотделянето, да създаде опасност от пожар или много главоболия.

От друга страна чистият и поддържан комин може да спести много главоболия и финанси. По принцип е желателно комина да се проверява поне веднъж годишно, обикновенно преди началото на отоплителния сезон. По този начин се подобрява изгарянето на материала до край, отделя се и се задържа повече топлина, а това води до значително намаляне на разходите за отопление през зимата.

Нека Ви представим основните части на един комин:

1 – Димоотвод

Коминният димоотвод и коминната облицовка понякога са едно и също нещо, а понякога не, което ги прави, може би, най-объркващите части на коминната система. Коминният димоотвод е вертикалната тръба, през който горивните материали (пушек, сажди) излизат от дома. В някои къщи той е направен от тухли, което не е най-оптималният вариант. По-добър избор е димоотвод от иноксов материал. Те се запушват много по-трудно и изискват сравнително по-рядко почистване.

2- Шапка на комина

Силно препоръчително е да се добави шапка за комина. Коминните шапки предотвратяват навлизането на дъжд и сняг в комина. Освен това те пречат на птиците да да пускат изпражнения вътре, което води до …. неприятни аромати в дома. Коминните шапки имат още функции – спомагат за по-доброто изгаряне на горивния материал и предпазват от излизане на все още горящ материал и искри от комина, което е изключително пожароопасно.

3- Клапа

Клапата на комина е онази част, която регулира колко отворен да е комина. При разпалване на печката или камината е по добре да бъде максимално отворена. След като огъня се разгори, е по добре клапата да се притвори за да намали разхода на горивен материал.